Henk Aalderink-prijs 2018

Met de Henk Aalderink-prijs wil de P10 aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, dat het er bruist van de energie. Het platteland is spannend en vernieuwend en het heeft geloof in de toekomst. Door het organiseren van deze jaarlijkse prijs, genereert de P10 vanuit haar samenwerkingsverband positieve aandacht voor het platteland. Ook dit jaar organiseert de P10 de Henk Aalderink-prijs. In het 10-jarig jubileumjaar is de prijs een fotografiewedstrijd. Het platteland waar het bruist van de energie!

Inzendtermijn gesloten
Het is helaas niet meer mogelijk deel te nemen aan de fotowedstrijd. U kon uw foto’s indienen tot 1 mei 2018.

___

Dingena Mol maakt beste plattelandsfoto en wint Henk Aalderink-prijs

 

Uit 168 inzendingen koos de jury van de Henk Aalderink-prijs unaniem de foto van Dingena Mol als winnaar. Van alle ingezonden foto’s legt die van haar het energieke platteland het beste vast. Ze wint daarmee de hoofdprijs van € 2500 in deze fotowedstrijd. De winnende foto is samen met de negen andere mooiste inzendingen te bewonderen in een speciaal samengestelde tentoonstelling. Die is dit jaar op verschillende plekken te zien.

“Geweldig dat er zoveel belangstelling was voor deze fotowedstrijd. Dat is ook zeker te danken aan alle aandacht die we met onze prijs kregen bij de regionale omroepen”, zegt Ellen van Selm, voorzitter van de P10 en burgemeester van Opsterland. “Met de wedstrijd hebben we fotografen uitgedaagd te laten zien hoe levendig en bruisend het platteland is.”

 

De winnende foto

De jury vindt de inzending van Mol een heel mooie menselijke foto, waarin het moment prachtig is vastgelegd. De symboliek van de toekomst, te vinden in de kinderen, spreekt tot de verbeelding. Bovendien is de omschrijving die bij deze foto hoort heel treffend. Die sluit naadloos aan bij de P10-programmalijn Platteland en Stad, een van de onderwerpen waar de P10 aandacht voor vraagt. Want het is de overtuiging van de P10-gemeenten dat stad en platteland elkaar nodig hebben. Dat verbeeldt deze foto precies.

Mol omschrijft haar foto zelf als volgt: “Voor stadskinderen is het o zo belangrijk om te weten waar de aardappels vandaan komen. Op biologische zorgboerderij ‘De Boterbloem’ onder de rook van Amsterdam kwam groot en klein af op de jaarlijkse aardappelrooidag in augustus 2017. Misschien was dit wel de laatste keer dat op deze plek de aardappels uit de grond gehaald konden worden, want de boerderij moet verdwijnen vanwege een oprukkende stad, terwijl dit kleine paradijs juist zorgt voor de noodzakelijke verbinding tussen stad en platteland.”

Jury

De jury bestond uit Bettina Bock (plattelandssocioloog en Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord- Nederland), Roos Glastra (van het project Naoberschap dorp Witteveen, winnaar van de Henk-Aalderinkprijs 2017) en Kees van de Veen (professioneel fotograaf en winnaar van meerdere prijzen bij de Zilveren Camera). Samen beoordeelden zij of de foto’s aansloten bij de doelstelling van de Henk Aalderink-prijs, of ze recent gemaakt waren en de werkelijkheid zoveel mogelijk benaderden. Bij de selectie letten ze er vooral op of de foto laat zien dat het platteland spannend en vernieuwend is, geloof heeft in de toekomst, bruist van de energie en leeft.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is vanaf maandag 25 juni tot en met 21 juli te zien in het gemeentehuis van Bronckhorst tijdens de reguliere openingstijden. Adres: Elderinkweg 2, 7255 KA Hengelo. Daarna maakt de tentoonstelling een rondreis langs andere P10 gemeenten. Meer informatie vindt u op www.p-10.nl.