Voorzitter Ellen Nauta:
“Lieve mensen,
Wat fijn jullie hier allemaal weer te treffen vandaag. Het is elke keer weer een reünie. En wat zijn we een leuke, goede club bij elkaar.
En dan vooral fijn om hier in de gemeente Bronckhorst te kunnen zijn. Op de plek waar het allemaal is begonnen voor P10. Henk Aalderink, jullie weten het, het is de oprichter van de P10 en zijn portret hangt hier ook nog altijd op een prominente plek in het gemeentehuis. En dat is niet voor niets.
Henk hoorde tot het selecte clubje mensen dat anderen kan inspireren. Mensen die dingen voor elkaar krijgen vanuit een ambitie en een rotsvast geloof in een ideaal. Die je zelf de moed en de energie geven om net een stapje uit je eigen comfortzone te gaan en net dat extra beetje energie te geven ‘to go the extra mile’, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Of ‘net effen ene wieter,’ zouden ze hier in Bronkhorst zeggen.
Mensen, we leven eind mei en we hebben een regeerakkoord op hoofdlijnen. Het hoofdlijnenakkoord ligt op tafel en de afgelopen weken hebben vakbonden, landbouworganisaties, de politie, de zorg en ook de gemeenten laten weten wat ze ervan vinden. Als P10 hebben we dat natuurlijk ook gedaan. Ik neem u daar graag nog even in mee.
Allereerst zijn we blij met de aandacht voor de regio. Die aandacht is hard nodig om de neerwaartse spiraal van verschraling in landelijke gebieden te stoppen. Het is terecht dat de regio een expliciete plek heeft gekregen in het hoofdlijnenakkoord. Dat de bereikbaarheid van het landelijk gebied bijvoorbeeld wordt verbeterd door het busvervoer tussen dorpskernen op het platteland te versterken, is voor ons een belangrijk punt om de leefbaarheid van het platteland te versterken.
Ook het voornemen te investeren in structurele samenwerking met de regio is heel positief. prominente aandacht voor de regio is een mooie eerste stap. Maar nu begint het pas. Het is van groot belang dat het nieuwe kabinet bij de uitvoering van beleid op alle terreinen rekening houdt met de effecten voor mensen in het hele land. Ook in de regio. Niet zelden pakt beleid in de regio anders uit vanwege bijvoorbeeld grotere afstanden, minder voorzieningen of andere behoeften. Ik pleit er daarom hartgrondig voor dat gemeenten nauw betrokken worden bij de uitwerking van de voorstellen uit het hoofdlijnenakkoord. Zij staan het dichtst bij inwoners. Ook voor inwoners moet het kabinet zich maximaal inspannen om mee te praten, mee te doen en zelf te doen op onderwerpen die hen direct raken en die ertoe doen.
Als P10 pleiten we voor een samenwerkingsagenda met heldere doelen waar de komende jaren aan gewerkt wordt. Een agenda die de kloof tussen beleid en uitvoering overbrugt en uitgaat van maatschappelijke effectiviteit en vertrouwen. En of dat gaat lukken met dit huidige regeerakkoord en met de aanstaande nieuwe regering, dat kan ik nu nog niet overzien. We gaan ons er wel hard voor maken, dat kan ik u beloven, want wij zijn de regio! Wij zetten daarbij ook in op investeringsagenda’s voor alle regio’s en beperken ons niet tot de huidige 10 regio’s waar toekomstagenda’s voor gemaakt worden. Demissionair minister de Jonge stond hier in het recente commissiedebat helaas niet voor open.
Zoals verwacht staat er ook het nodige over de landbouw in het akkoord. Er worden meerdere maatregelen beschreven om het toekomstperspectief van de agrariër te ondersteunen en er is aandacht voor de gebiedsgerichte aanpak, waarbij de agrariër centraal staat. Dat is mooi maar eerlijk gezegd moet ik nog zien of de voorstellen rondom stikstof en derogatie standhouden in Brussel. We gaan het de komende tijd allemaal zien!
De financiële paragraaf in het akkoord roept ook bij mij wel wat vraagtekens op. Het lijkt voor een deel gebaseerd op wensdenken De gemeentefinanciën zijn daarbij een grote zorg voor ons allemaal. De gevolgen zijn op dit moment nog niet te overzien. Samen met de VNG blijven wij ons sterk maken voor een solide, stabiele en duurzame financiële positie van gemeenten, met voldoende beleidsvrijheid en als gelijkwaardige gesprekspartner met ruimte voor de regionale en lokale aanpak. Want wij staan voor onze inwoners en die zien dat hun voorzieningen steeds minder worden. Het is dan ook goed dat de resolutie die de VNG oproept om scherp aan de wind te blijven zeilen als het gaat om de gemeentefinanciën in het belang van onze inwoners met Noord-Koreaans stemmenaantal is goedgekeurd tijdens de extra VNG vergadering afgelopen vrijdag.
Maar vandaag laten we het regeerakkoord en de financiën even voor wat het is en gaan we genieten van een fantastisch programma dat de mensen van de gemeente Bronkhorst voor ons hebben samengesteld. Bij voorbaat dank ik Marja en haar mensen voor hun gastvrijheid! Ik wens u allemaal een prachtige dag toe. Slurp de kennis op die u wordt aangereikt, praat met elkaar, wissel kennis en gegevens uit en geniet.
Dank u wel!”