maart 2019

Persbericht – De P10 telt twintig leden! 

Vier plattelandsgemeenten sluiten zich aan bij het samenwerkingsverband

BEETSTERZWAAG | De P10 bestaat sinds deze maand uit 20 leden; een verdubbeling van het aantal plattelandsgemeenten die in 2008 aan de wieg stonden van het samenwerkingsverband. De vier nieuwe leden zijn de gemeenten Twenterand, Horst aan de Maas, De Fryske Marren en Het Hogeland. P10-gemeenten kenmerken zich door veel grondoppervlak, kleine kernen en een lage bevolkingsdichtheid, waar ruim 720.000 mensen wonen. Met twintig leden kan de P10 zich als expert van het platteland nog steviger inzetten om de schoonheid, dynamiek en vraagstukken van het platteland onder de aandacht te brengen.

Samen sterker

De P10 is erg blij met de groei van het aantal samenwerkingspartners in het netwerk. Voorzitter Ellen van Selm “Dit is heel goed nieuws voor het platteland! Met twintig leden hebben we ontzettend veel kennis in huis en vertegenwoordigen we ruim 720.000 inwoners van het platteland. We merken dat het platteland daarmee ook in Den Haag steeds beter gezien wordt.” Ook de nieuwe leden zien veel toegevoegde waarde in de samenwerking, want daar waar de toekomstige uitdagingen voor een enkele plattelandsgemeente lastig kan zijn, is dat in netwerkverband gemakkelijker. Bijvoorbeeld door het delen van kennis en samen optrekken om gedeelde belangen onder de aandacht te brengen.

De experts van het platteland

De P10 gemeenten werken samen aan de uitdagingen en oplossingen voor het platteland. Belangrijke thema’s zijn leefbaarheid, bereikbaarheid en de energietransitie. Ook werken de gemeenten vanuit de overtuiging dat stad en platteland elkaar nodig hebben en is de P10 ontzettend trots op het grote zelf-organiserend vermogen van het platteland. Als vertegenwoordigers van de inwoners zijn de P10 gemeenten de experts van het platteland; zij kennen als geen ander de dynamiek en de uitdagingen van het platteland. De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties.

Over de P10

In 2008 startte de P10 met tien grote plattelandsgemeenten. Inmiddels zijn er twintig gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Dit zijn de gemeenten Berkelland, Schouwen-Duiveland, Opsterland, Westerveld, Borger-Odoorn, Hof van Twente, Hollands-Kroon, Ooststellingwerf, Peel en Maas, Sluis, Hulst, Aa en Hunze, Bronckhorst, Medemblik, Goeree Overflakee, Midden-Drenthe, De Fryske Marren, Het Hogeland, Twenterand en Horst aan de Maas.