juli 2022

Vereniging de Hamerlanden winnaar van de Henk Aalderink-prijs

HULST | Tijdens de Zomersessie van de P10 ontving de Vereniging de Hamerlanden (uit gemeente Aa en Hunze) de Henk Aalderink-prijs. Van alle inzendingen waren zij het initiatief dat het meest bijdraagt aan een platteland dat klaar is voor de toekomst. De Vereniging wint daarmee de hoofdprijs van € 2.000,-. De Henk Aalderink-prijs wordt jaarlijks georganiseerd door de P10, het netwerk van dertig grote plattelandsgemeenten. De winnaar wint naast het geldbedrag, samen met de nummer twee en drie, een plek in de Krant van het Platteland, die de P10 komend najaar weer uitgeeft.

Het winnende initiatief

‘In de benen komen voor natuur en de buurt’, dat is het motto van Vereniging de Hamerlanden. De jury licht toe dat het winnende initiatief vernieuwend is door de integraliteit van combinaties, met een centrale plek voor de natuur. De combinatie tussen ontmoeting, buiten zijn, ontdekken door de allerkleinsten, het beheer en de bescherming van natuur wordt in het bijzonder op prijs gesteld. Het initiatief is duurzaam omdat het zich richt op het bestrijden van de biodiversiteitscrisis en op het mobiliseren van de gemeenschap waarbij zowel jong als oud wordt betrokken. Namens de jury stelt Roel During: “De jury vindt dat het winnende initiatief door hun enthousiasme en actiebereidheid de veerkracht en draagkracht tonen die nodig zijn voor een leefbaar en toekomstbestendig platteland.”

Jury

De jury is onafhankelijk en bestaat uit de heer Roel During (DLO onderzoeker bij de Wageningen University & Research), mevrouw Marieke Bosch (Dealmaker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de heer Ruud de Jong (Bestuurslid Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen). Samen beoordeelden zij of de inzendingen aansloten bij de doelstelling van de Henk Aalderink-prijs: het bijdragen aan een toekomstbestendig platteland. Bij de selectie letten ze er eveneens op of het initiatief vernieuwend en duurzaam is, of het draagkracht heeft en een beweging in gang zet.

Over de Henk Aalderink-prijs

De prijs is vernoemd naar Henk Aalderink, de voormalig burgemeester van Bronckhorst en oprichter van de P10. Met de prijs ondersteunt de P10 bewonersinitiatieven die zich inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp en gemeenschap. De Henk Aalderink-prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Dit jaar werd de prijs uitgereikt in de gemeente Hulst waar de leden van de P10 samen kwamen voor de jaarlijkse Zomersessie.

Over de P10

In 2008 startte de P10 met tien grote plattelandsgemeenten om de schoonheid, dynamiek en vraagstukken van het platteland onder de aandacht te brengen. Inmiddels zijn er dertig gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en zorgen ervoor dat de stem van het platteland gehoord wordt. De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties.

Fotocredits: Femke Vercauteren