mei 2024

Terugblik zomersessie

Op 29 mei kwamen we samen in gemeente Bronckhorst. Een samenkomst met als thema 'Het platteland biedt ruimte'.

Op 29 mei kwamen we samen in gemeente Bronckhorst. Een samenkomst met als thema ‘Het platteland biedt ruimte’. Een bijeenkomst om het gesprek aan te gaan en te leren van de specifieke uitdagingen en kansen op het platteland. Een korte terugblik:

Burgemeester Marja van der Tas en P10-voorzitter Ellen Nauta trapten de dag af. Er werd natuurlijk stilgestaan bij het hoofdlijnenakkoord. Een akkoord met terechte aandacht voor de regio. Arne van Hout nam het stokje over. De directeur generaal Openbaar bestuur en Democratische Rechtstaat nam ons mee binnen de muren van de ministeries. Zo vertelde hij hoe er aan de uitwerking van het rapport ‘elke regio telt’ wordt gewerkt. Zijn bezoek aan Bronckhorst bracht ook emotie met zich mee; hij reisde terug naar het ontstaansverhaal van P10 en de persoonlijke band die hij met oprichter Henk Aalderink had. Het weerzien van oude contacten vormde de kers op de taart. 

Ook was er ruimte om geïnspireerd te worden tijdens de vele inspiratiesessies. Zo leerden we over de participatieaanpak in Hummelo. Een aanpak waarbij samen met de inwoners is nagedacht over het dorp van de toekomst én waarbij de woonopgave is ingevuld. Ook kregen we antwoord op de vraag hoe energiegemeenschappen bij kunnen dragen aan het energiesysteem van de toekomst. 

Samen met Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg sloten we de dag af. In de P10-gemeenten is de ruimte groots, de gemeenschappen klein. De conclusie? Kleinschalige opvang past beter en kan rekenen op meer draagvlak. De staatsecretaris blijft zich onverminderd inzetten voor de opvang van vluchtelingen. De opgave blijft groot en hij complimenteerde de P10-gemeenten met hun inzet. 

Kortom: een dag waarop de energie stroomde. We praatten met elkaar, over elkaar én bovenal: we leerden van elkaar. Iets wat keer na keer wordt bevestigd: samenkomst inspireert. Nieuwe contacten zijn gelegd en oude herleefd. Op naar de volgende ontmoeting in de knusse wintermaanden. Met een speciale dank aan Gemeente Bronckhorst voor het organiseren van deze sprankelende dag. 

Benieuwd naar de dag? Bekijk onderstaande foto’s voor een sfeerimpressie. Graag de presentaties terugkijken? Download ze via de linkjes onderaan de pagina.

Presentaties