juli 2025

Interactieve sessie over rural proofing tijdens European Week for Regions and cities

Beleid wordt niet alleen gemaakt voor stedelijke contexten, maar moet recht doen aan de diversiteit van alle regio’s inclusief de kansen, uitdagingen en behoeften op het platteland. Rural proofing kan hier een belangrijke rol bij spelen. Tijdens de European Week of Regions and Cities organiseert P10 samen met haar Europese partners een interactieve sessie.
Rural proofing is een aanpak waarbij beleidsmakers systematisch nagaan of beleid en besluitvorming ook goed uitpakken voor plattelandsgebieden. Het idee is dat beleid niet alleen gemaakt wordt voor stedelijke contexten, maar recht doet aan de diversiteit van alle regio’s inclusief de kansen, uitdagingen en behoeften op het platteland. Dit sluit aan bij de langetermijnvisie van de Europese Commissie voor plattelandsgebieden, waarin het recht van mensen om te wonen, werken en floreren in landelijke gebieden centraal staat.
 
Interactieve sessie
Tijdens de jaarlijkse European Week of Regions en Cities organiseert P10 samen met haar Europese partners een interactieve sessie over rural proofing. De sessie begint met een panelgesprek over hoe verschillende bestuurslagen rural proofing kunnen toepassen en elkaar daarin kunnen versterken.
 

De sprekers die bij het panelgesprek betrokken zijn:

  • Alexia Rouby, beleidsexpert (agro-econoom) bij de Europese Commissie, DG AGRI. Zij coördineert het team dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Langetermijnvisie voor Plattelandsgebieden (LTVRA).
  • Christos Moutsios, secretaris-generaal van de regio Centraal-Griekenland.
  • Betty-Ann Bryce, beleidsexpert bij de OESO, werkzaam binnen het Centre for Entrepreneurship, Regions and Cities, in de afdeling voor regionale en plattelandsontwikkeling.
Gespreksleider is Jack van der Hoek, burgemeester van P10-gemeente Schouwen Duiveland.
 
Voorbeelden uit de praktijk

Na het panelgesprek gaan de deelnemers in kleinere groepen uiteen om concrete praktijkvoorbeelden te verkennen. Daarbij komen initiatieven uit drie Europese projecten aan de orde:
 
  • GRANULAR: Dit project ontwikkelt gedetailleerde databronnen en analysetools op lokaal niveau om beter inzicht te krijgen in de realiteit van plattelandsgebieden. Denk aan het verzamelen en combineren van data over werkgelegenheid, bereikbaarheid, voorzieningen en betrokkenheid van bewoners. Rural proofing wordt hier ondersteund door betere datagebaseerde besluitvorming.
  • VALORADA: Dit project onderzoekt hoe burgerparticipatie en lokale kennis een plek kunnen krijgen in beleid, en hoe data vanuit de gemeenschap zelf, zoals ervaringen van bewoners, meewegen in beleidsbeoordelingen. Het maakt rural proofing dus inclusiever en democratischer.

  • RUSTIK: Richt zich op het versterken van regionale veerkracht en innovatie. Hier speelt data-analyse een rol bij het begrijpen van complexe trends (zoals vergrijzing of klimaatverandering) in plattelandsregio’s, en hoe beleid hierop kan inspelen zonder negatieve neveneffecten.

Meld je nu aan om de sessie bij te kunnen wonen!

🗓️ 14 October 2025 | 16:00-17:30 CET
📍 SQUARE Brussels, room 213-215
🔗 het aanmeldingsformulier vind je hier