november 2019

Kunstroute Open Stal wint Henk Aalderink-prijs 2019

“Onderscheidend in zijn soort met de kracht telkens actueel te zijn”, zo bestempelde de vakjury Kunstroute Open Stal. Dit jaarlijks terugkerende evenement in het Friese dorp Oldeberkoop wint daarmee de Henk Aalderink-prijs van 2.500 euro en mag zichzelf in 2019 de mooiste Parel van het Platteland noemen. De jury selecteerde twintig parels uit de inzendingen. Op basis van deze selectie ontwikkelde de P10, het netwerk van grote plattelandsgemeenten, een routekaart en een boekje ‘Parels van het Platteland’. De Henk Aalderink-prijs is in het leven geroepen om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland bruist van de energie en geloof heeft in de toekomst.

“Ons platteland is prachtig en vooral door de mensen die er wonen. Het grote zelforganiserend vermogen, het gebruikmaken van ieders talenten, dát maakt dorpen vitaal. Oldeberkoop is daar met haar Kunstroute Open Stal een heel sprekend voorbeeld van”, aldus Ellen van Selm, voorzitter van de P10 en burgemeester van Opsterland.

De winnende parel

winnaars van de Henk Aalderink-prijs 2019
Bestuursleden Peter en Jan van Kunstroute Open Stal ontvingen uit handen van P10-voorzitter Ellen van Selm de cheque in bijzijn van wethouder Marcel Bos (Ooststellingwerf) en jurylid Jos Vranken (NBTC Holland Marketing)

Kunstroutes zijn er in vele vormen. De Kunstroute Open Stal is een van de pioniers op dit gebied. Bovendien is het een mooi en onderscheidend voorbeeld, want de organisatie laat ieder jaar zien dat ze meegaan in de ontwikkelingen en altijd actueel zijn. De geboden kwaliteit overstijgt het gemiddelde aanbod van kunstroutes. Bovendien sluit deze aan bij het DNA van het gebied en zoekt Open Stal telkens goede verbinding met regionale en landelijke thema’s. Dat maakt dat deze kunstroute een bovenlokale aantrekkingskracht heeft. Een voorbeeld daarvan is het thema ‘Imagine’ dat in 2020 exposerende kunstenaars uitdaagt en dat bovendien naadloos aansluit bij ‘75 jaar vrijheid’, waar in heel Nederland aandacht voor is.

Het idee voor de kunstroute is in 1971 ontstaan aan de stamtafel van Appie Tjalma, de markante uitbater van de dorpsherberg. Inmiddels trekt Open Stal jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 bezoekers die de kunstroute van twee kilometer bewonderen en bewandelen. De route voert hen door het prachtige Oldeberkoop en de natuurlijke omgeving rond het dorp. Open Stal wordt jaarlijks georganiseerd door zo’n 200 vrijwilligers en is in de zomervakantie gedurende vier weken te bezoeken.

Inzendingen

De twintig parels zijn zeer divers. Het zijn verschillende evenementen, lokale musea, natuurparken, wandelingen. Veel van deze parels zijn verbonden met de cultuurhistorie van de streek. De overeenkomst tussen de inzendingen is dat ze zonder uitzondering tot stand komen door de inzet van de mensen.

Ode aan het Nederlandse Landschap

Van de twintig geselecteerde parels is een route gemaakt die acht provincies aandoet; Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Tijdens de prijsuitreiking is de route aan Jos Vranken van NBTC Holland Marketing overhandigd. NBTC organiseert in 2021 het themajaar ‘De Ode aan het Nederlandse landschap’, met een verhaallijn die (buitenlandse) toeristen de schoonheid en diversiteit van ons landschap laat ervaren. Ellen van Selm: “Ons mooie platteland maakt daar onderdeel van uit. En dat wordt gemaakt en onderhouden door onze vitale dorpsgemeenschappen. Daar ben ik trots op!”

De routekaart en het boekje kunt u tegen een vergoeding bestellen via p10@opsterland.nl of gratis downloaden.