november 2019

Parels van het Platteland

Prachtig, dat is ons platteland. Niet alleen om de uitgestrekte natuur, de ruimte en de rust die het kenmerkt, maar vooral door de mensen die er wonen. Het grote zelforganiserend vermogen en de oplossingsgerichtheid, dat spreekt mij als voorzitter van de P10 aan. Op het platteland zijn we gewend gebruik te maken van ieders talenten, daardoor kan en doet iedereen (die dat wil) iets. Dat zijn vitale dorpen.

Ellen van Selm, P10-voorzitter en burgemeester van Opsterland

Deze verkiezing Parels van het Platteland en de route die daaruit ontstaat laat zien welke parels ons platteland herbergt. De jury selecteerde uit de inzendingen twintig parels. Alle kenmerken ze zich door de energie van de makers; vaak de bewoners van een dorp of streek. Wat de parels daarnaast met elkaar verbindt, is trots. Trots op het eigen dorp, en trots op de samenwerking en saamhorigheid. Trots op de historie, de cultuur en de natuur. De parelkwekers nodigen u van harte uit om te komen kijken! Gastvrij en open vertellen de parelkwekers graag over hun Parel.

De route is een eerste aanzet die we de volgende jaren verder uitbreiden. De P10 is heel blij dat NBTC Holland Marketing in 2021 het themajaar ‘Ode aan het Nederlandse Landschap’ organiseert. Toeristen worden daarbij langs verschillende routes door ons landschap geleid. Ellen van Selm: “Ons mooie platteland maakt daar onderdeel van uit. En dat wordt gemaakt en onderhouden door onze vitale dorpsgemeenschappen. Daar ben ik trots op!”

HENK AALDERINK-PRIJS
Jaarlijks reikt de P10 de Henk Aalderink-prijs uit. In 2019 zochten we naar de Parels op het platteland. Met de inzendingen ontwikkelden we een route en boekje.