april 2020

De P10 telt 22 leden na de toetreding van gemeente Altena

Door de toetreding van de gemeente Altena telt de P10 vanaf april 22 leden. Altena, gelegen in het topje van Noord-Brabant, grenzend aan Zuid-Holland en Gelderland is volledig omringd door water. Het is de gemeente waar iedere bezoeker over de brug of met de pont komt, die 21 kernen telt en die met een oppervlakte van 226km2 de grootste gemeente van de provincie Brabant is. De parels van Altena zijn de Biesbosch, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de vesting Woudrichem.  

Altena en de P10
“De P10-gemeenten kennen soortgelijke ambities als Altena. Wij ondersteunen deze van harte en denken ook een bijdrage te kunnen leveren aan het behalen van successen in deze. Bovendien geeft het P10-lidmaatschap ons een zwaardere stem bij gesprekspartners als VNG en ministeries”, aldus burgemeester en P10-bestuurslid Egbert Lichtenberg namens de gemeente Altena over de toetreding.

Altena is een nog relatief jonge gemeente, ontstaan op 1 januari 2019. Samen met zo’n 250 inwoners is er in 2017 een toekomstvisie voor de nieuwe gemeente opgesteld. De inwoners kwamen tot drie belangrijke kernwaarden van hun gebied: zelfredzaamheid, duurzaamheid en wendbaarheid. De opgestelde besturingsfilosofie en organisatiefilosofie hebben deze waarden meegenomen als vertrekpunt.

____
De parels van Altena
Nationaalpark De Biesbosch, met als parel het Biesbosch MuseumEiland, is een groot natuurgebied met moerassen en open water. Door deze moerassen is het gebied over land grotendeels ontoegankelijk. De rust en bijzondere natuurwaarden maken het tot een geheel eigen plek in Nederland.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke Nederlandse verdedigingslinie die is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst. De waterlinie beschermde het rijke gewest Holland in vroegere tijden tegen indringers. Het overgrote deel van de forten en sluizen is nog steeds intact, en veel ervan zijn te bezichtigen. In een enkel fort kan je tegenwoordig zelfs blijven slapen. Ook het eeuwenoude vestingstadje Woudrichem maakt onderdeel uit van de linie.

De grootste kern Werkendam (ruim 11.000 inwoners) herbergt de op twee na grootste binnenvaarthaven van Nederland.  Scheepsbouwers, maritieme toeleveranciers en dienstverleners vormen samen het maritieme cluster van Werkendam. Circa 40 bedrijven zorgen met 2.000 medewerkers voor ontwerp, bouw, reparatie en onderhoud van schepen en maritieme constructies. 

Andere belangrijke sectoren zijn de logistiek en de landbouw. Met het manifest De Kracht van Altena bundelen kleine en grote bedrijven in de agrarische sector hun krachten. Tal van innovatieve projecten op het gebied van bijvoorbeeld circulaire landbouw vormen een belangrijke motor voor een toekomstig zelfvoorzienend, duurzaam Altena.

____
Meer weten over Altena?
Bezoek de website www.gemeentealtena.nl