september 2022

Harry Scholten waarnemend voorzitter van de P10

PERSBERICHT| Harry Scholten, wethouder van Hof van Twente en huidig lid van het Dagelijks Bestuur van de P10, neemt per 8 september 2022 tijdelijk de voorzittershamer over van Ellen van Selm. Van Selm stopt als voorzitter omdat ze de nieuwe burgemeester wordt van Purmerend. Daarmee neemt ze afscheid van gemeente Opsterland en van de P10, maar zeker niet van haar liefde voor het platteland. Het is de bedoeling dat het Algemeen Bestuur op 30 november 2022 de definitieve voorzitter van de P10 kiest. Tot 15 oktober 2022 kunnen alle burgemeesters van de P10 kenbaar maken of zij de rol van voorzitter van de P10 op zich willen nemen.

Terugblik op vijf jaar P10

Vanaf haar aanstelling in 2017 ging van Selm krachtig van start. Ze zorgde ervoor dat een onderzoek werd uitgevoerd naar leefbaarheidsinitiatieven op het platteland. Daarnaast ontwikkelde ze een manifest voor de nieuw aangewezen Tweede Kamer: de Agenda Platteland. In de Agenda staan tien concrete punten die opgepakt moeten worden in het belang van heel Nederland: platteland én stad. Tijdens haar termijn is een nauwe samenwerking met de VNG ontstaan en is de P10 een bekende partner geworden in Europa. De P10 groeide, letterlijk, van vijftien naar dertig leden. Ellen van Selm: ‘De kracht van de P10 is het netwerk. We spreken voor 1,1 miljoen inwoners en zijn een onmisbare gesprekspartner, daar ben ik enorm trots op. Ik kijk met een positieve blik naar de toekomst van de P10, want niets is zo veerkrachtig als het platteland.’ 

Ervaren interim-voorzitter

Op 30 juni 2022 is het huidige Dagelijks Bestuur van de P10 aangesteld. Nieuw in het bestuur zijn wethouders Wilko Pelgrom (Bronckhorst), Robert Leever (Hollands Kroon) en Erik Nijssen (Peel en Maas). Wethouders Jack Werkman (Sluis) en Harry Scholten zijn begonnen aan een tweede termijn. Daarmee brengt Harry Scholten veel ervaring mee om de rol van interim-voorzitter van de P10 te kunnen vervullen. ‘Ik wens Ellen een mooie tijd in Purmerend toe en zal ervoor zorgen dat de P10 in de interim periode op volle kracht blijft draaien.’