december 2023

Een dag vol inspiratie: terugblik Wintersessie

Van jubileum naar toekomst: tijdens de jaarlijkse Wintersessie vierden we het 15-jarige bestaan van P10 én keken we vooruit.

Van jubileum naar toekomst: tijdens de jaarlijkse Wintersessie vierden we het 15-jarige bestaan van P10 én keken we vooruit. Vooruit naar onze rol als plattelandsgemeenten binnen de landelijke politiek. Welke positie nemen we in? En hoe werken we samen met Den Haag aan de uitdagingen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, duurzaamheid en de transitie van de landbouw?

Meer dan 100 bestuurders, wethouders, beleidsadviseurs en ambtenaren kwamen vanuit de verste uithoeken naar de Bogerd in Druten. Een samenkomst die de kracht van het platteland, de trots en de verbinding die we tezamen vormen laat zien. 

P10-voorzitter Ellen Nauta opende de Wintersessie met een rede waarin ze verwees naar de grote aandacht die politieke partijen in hun verkiezingsprogramma hadden voor de regio. “Onbedoeld hebben achtereenvolgende kabinetten de kansenongelijkheid tussen de inwoners in ons land vergroot. Gaat Den Haag die mensen weer laten voelen dat we het hier in Nederland samen doen; stad en platteland? Noem me een rasoptimist, maar ik denk dat het kan. Maar vanzelf gaat het allerminst. Het vraagt om een radicaal andere werkwijze van kabinet én ministeries.”

Na de rede van Ellen Nauta waren er kennis- en inspiratiesessies over onder ander de psychologie van weerstand, Europastrategie en een inclusieve samenleving. Dit met dank aan de energieke workshopleiders: Heleen Huiskamp, Eric Casper, Lydia van Santen, Tom Schooltink, Merel Swartjes, Freija de Jong, Winny Scheeringa, Wilco Pasman, Claas Franken, Yvonne Witter en Kees Klomp.

Ook stonden we stil bij oprichter Henk Aalderink. De fotowedstrijd ter ere van Aalderink werd gewonnen door Erika Klein Kranenbarg. Een foto met een bijzonder verhaal: wat doet de onzekerheid van het boerenleven met kinderen uit boerengezinnen? De winnende foto vormde de ansichtkaart voor (nieuwe) Tweede Kamerleden. We wensten ze massaal succes: ruim 170 kaarten zijn verstuurd. Dank voor jullie schrijvend enthousiasme!

Benieuwd naar de Wintersessie? Bekijk hier de aftermovie