maart 2015

P10 en DNB overleg over geldautomaten

De P10 en DNB spraken op 13 februari over de versnelde afname van geldautomaten (ATM’s). Deze verdwijnen al een tijdje uit woongebieden, maar sinds kort ook uit gebieden waar economische activiteit is. “En dat is zorgelijk”, stelt burgemeester Rabelink die de P10 vertegenwoordigt.

“Winkels, horeca en toerisme zijn belangrijke onderdelen van het voorzieningenniveau van een gemeente. Veel economische activiteit gaat daar in cash. Het verdwijnen van geldautomaten kan een behoorlijk negatieve invloed hebben op die ondernemingen. Ze verdwijnen en dat is een vaak slechte ontwikkeling voor de hele gemeenschap.”

Meldingen
Dat banken geldautomaten verwijderen is al een tijdje aan de gang. Daarom zijn er enkele jaren geleden tussen banken en maatschappelijke organisatie werkafspraken gemaakt. Eerst moeten partijen lokaal kijken of ze alternatieve oplossingen kunnen realiseren, lukt dat niet, dan moet er opgeschaald worden. Uiteindelijk kunnen partijen hun zaak melden bij bereikbaarhei@dnb.nl.“We horen veel geluiden, maar tot op heden heeft er nog niemand een melding bij ons gedaan.”, zegt het MOB.  Gemeenten worden van harte uitgenodigd om hun zaak via het mailadres kenbaar te maken.

Soms lijkt het alsof een bank van de ene dag op de ander besluit om een ATM weg te halen. Dat is natuurlijk niet zo, maar het wordt dan wat laat gecommuniceerd. Het zou goed zijn als banken lokale partijen eerder in het proces betrekken. Dan kunnen ze tijdig alternatieven onderzoeken en mogelijk ook realiseren.

Alternatieven
Tot voor kort waren het vooral de banken die de geldautomaten plaatsten, maar tegenwoordig zijn er ook nieuwe aanbieders op de markt van geldautomaten. “Als ze de goede vergunningen hebben, zijn dit prima en legale alternatieven”, zo zegt DNB.