december 2016

Henk Aalderink prijs 2016 uitgereikt aan Wijnjewoude Energie Neutraal

Juryvoorzitter Bettina Bock en P10-voorzitter Annemiek Jetten reikten op 2 december 2016 de Henk Aalderink prijs 2016 uit aan Wijnjewoude Energie Neutraal. In het krimpdorp op het Friese platteland werken de inwoners gezamenlijk aan een energieneutraal dorp over 10 jaar. Volgens de jury is dit project een spraakmakend voorbeeld voor inwoners, verenigingen of stichtingen uit heel Nederland dat een antwoord is voor het platteland van de toekomst. De Henk Aalderink prijs is een initiatief van de P10, het samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten.

Wijnjewoude Energie Neutraal

Wijnjewoude Energie Neutraal is een langlopend dorpsproject met als doel de duurzame dorpsdroom, energieneutraal in 2025, te verwezenlijken. De hele dorpsgemeenschap (van huiseigenaren tot boeren en van huurders tot bedrijven en verenigingen) bespaart op energie (lasten) en wekt in eigen dorp groene stroom op. Meer informatie:

https://m.youtube.com/watch?v=C0HzmnvrLH4.

Henk Aalderink prijs

De Henk Aalderink prijs is vernoemd naar de overleden oprichter van de P10, Henk Aalderink. Op zijn initiatief bundelden de grootste plattelandsgemeenten binnen de P10 hun krachten om zo een stevig plattelandsgeluid te kunnen laten horen in Den Haag. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst.

Inzendingen

De P10 ontving 25 inzendingen uit heel Nederland. Een onafhankelijke jury beoordeelde de initiatieven. De jury bestaat uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland) en de heer drs. S. Wieringa CMC (voorzitter Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek, winnaar Henk Aalderink prijs 2015). Wijnjewoude Energie Neutraal is het project dat volgens de jury het meest vernieuwend en realistisch is, de leefbaarheid vergroot en een antwoord is op de vraagstukken waar we nu en in de komende jaren als platteland mee te maken hebben. Het is kopieerbaar voor andere initiatiefnemers en draagt bij aan de strategische doelstellingen van de P10. Andere projecten die er voor de jury uitsprongen zijn Glasvezel de Wolden en Samenwijs Esbeek. Deze projecten vielen de jury op omdat ze, net als Wijnjewoude Energie Neutraal, zijn gebaseerd op solidariteit, burgerinitiatieven zijn, gericht zijn op de toekomst en een grote mate van samenwerking kennen.