november 2017

Naoberschap Witteveen wint Henk Aalderink-prijs 2017

Het project Naoberschap uit Witteveen ontving vandaag de Henk Aalderink-prijs. “Een prachtig en krachtig project”, aldus de jury. Die roemt dit project vanwege de vindingrijkheid en het vermogen om burger, overheid en ondernemers van alle leeftijden te binden. “Het is erg knap om gezamenlijk zo’n duidelijke visie op de toekomst te hebben én daar ook met elkaar voor te gaan”.

 

Saamhorigheid van toen is de drijfveer van nu!

Witteveen uit gemeente Midden-Drenthe is een dorp met historie. In 1925 werd het dorp opgericht. Er stonden 50 arbeiderswoningen van waaruit de voorheen werkloze veenarbeiders aan de slag gingen om de woeste grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt.

De saamhorigheid van toen is de drijfveer van nu, dat blijkt want de (vergrijzende) bevolking blijft de wil houden om zelfstandig te zijn. Zo zorgden de inwoners van Witteveen dat de basisschool behouden bleef, realiseerden zij een Multi Functioneel Centrum en toverden ze het oude schoolplein om tot een bruisend dorpsplein. De voetbalclub te klein om mee te doen met de competitie? Dan trainen en spelen ze samen met de club uit een naburig dorp.

 

Alle talenten beschikbaar voor Naoberkracht

Dat is niet alles. Witteveen blijft mooie initiatieven opleveren. Bijvoorbeeld met het project Naoberkracht waarmee het dorp inzet op talenten in de gemeenschap. Alle inwoners van 18 jaar en ouder worden door twee vrijwilligers bezocht en gevraagd welke talenten zij willen inzetten voor het dorp. Het is een groot succes. Inmiddels worden er hulpmiddelen aangeboden en voorziet Naoberkracht in huisbezoeken, gymnastiek voor senioren, reparaties, wandel-maatjes, een dorpsbibliotheek en een vervoersservice. Het doel: iedereen in Witteveen moet er -zolang hij of zij dat wil- kunnen blijven wonen.

 

Henk Aalderink-prijs

De jury is onder de indruk van de energie en de vindingrijkheid van het project uit Witteveen en kent daarom de Henk Aalderink-prijs van 2017 aan hen toe. De prijs bestaat uit een cheque van €2.500,- en publiciteit.

De Henk Aalderink-prijs is vernoemd naar de overleden oprichter van de P10. Op zijn initiatief bundelden de (inmiddels 16) grootste plattelandsgemeenten binnen de P10 hun krachten om zo een stevig plattelandsgeluid te kunnen laten horen in Den Haag. Het doel van de prijs is om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend is, vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst.

 

Uitreiking

Jurylid mevrouw Rooks en P10-voorzitter Ellen van Selm (burgemeester van Opsterland) reiken de prijs gezamenlijk uit tijdens de Wintersessie van de P10 in Gemeente Hollands Kroon.

 

Inzendingen

De P10 ontving dit jaar acht inzendingen uit heel Nederland. Een onafhankelijke jury beoordeelde de initiatieven. De jury bestaat uit de heer drs. H.J. Simons (oud-staatssecretaris), mevrouw prof. dr. ir. B. Bock (Bijzonder Hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland) en mevrouw Rooks van het project Wijnjewoude Energie Neutraal, die in 2016 de prijs ontving.