december 2023

Henk Aalderinkprijs 2023

Met deze foto won Erika Klein Kranenbarg de Henk Aalderinkprijs 2023. Lees het bijzondere verhaal achter de foto.

Met deze foto won Erika Klein Kranenbarg de Henk Aalderinkprijs 2023. Lees het bijzondere verhaal achter de foto.

Mag ik jullie voorstellen aan Sanne, Stijn Floor en Fenna, Loes en pasgeboren zusje Fieke, Douwe met zijn vader, en Rens en Jelle.
Deze boeren kinderen staan samen met nog een kleine 90 boerenkinderen in het boek ” Met de pet rond ” Wij hebben zelf een agrarisch bedrijf in Ruurlo en mijn zoon Loek kwam met vragen als; Waar moeten opa en oma naar toe, als ik geen boer kan worden en liggen jullie daar wel eens wakker van? Als fotograaf gebruik ik vaak mijn camera om vragen, verhalen of herinneringen beeldend te maken en ik besloot dan ook 50 boerengezinnen te bezoeken met de boeren pet van mijn opa. Wat doet deze onzekerheid nou met de kinderen uit boerengezinnen? Speelde dit alleen in ons gezin, of worstelde andere kinderen ook met deze vragen? Hier kwamen verrassende beelden, maar ook verhalen uit voort. Halverwege mijn toer langs de boer besloot ik deze beelden en verhalen te bundelen tot een tijdsdocument vol herkenning maar hopelijk ook erkenning. ( zoals Caroline van de Plas ook zo mooi benoemde, bij de boekpresentatie) Onze missie is om door middel van het boek met elkaar in gesprek te gaan,want als je elkaar beter leert kennen, begrijp je elkaar ook beter. De kinderen zijn super trots op het eindresultaat, houden spreekbeurten over het boek en nemen het mee naar neefjes of nichtjes uit de stad, en wij als team “Met de pet Rond”, zijn super trots dat we op deze mooie manier bruggen mogen en kunnen bouwen. Een idee werd een boek en het boek werd een initiatief en zonder mijn ontwerper en uitgever was dit nooit gelukt.

Lieve groet Erika Klein Kranenbarg
Mensenmensfotografie

Foto’s zijn genomen in een groot deel van de gemeenten Berkelland, Bronkhorst, Lochem, Winterswijk, randje Twente en alles wat daar tussenin zit.